UIKit

UIProgressView

UIProgressview, bir çubuğun zaman içerisinde ilerleyişini göstermeye yarayan UIKit elemanıdır.

21 Mar 2024

Merhaba TurkishKit okuyucuları. Bu yazımızda, minik bir öğretici proje ile UIProgressView elemanını kullanmayı öğreneceğiz. Eğer sizler de hazırsanız başlayalım! 🤙🏻

Projeyi OluşturmaCreate a new Xcode Project diyerek projemizi oluşturalım. “App” seçeneğinden devam ederek uygulamamıza “UIProgressView” adını verelim.


Başlarken

UIProgressView Elemanını OluşturmakMain.storyboard dosyamıza gelerek sağ üst kısımdaki (+) Swift kütüphanesine tıklayarak “UIProgressView” aramasını yapıyoruz. Seçtiğimiz UIProgressView elemanını uygulamamızı şekillendirdiğimiz penceremizde üst kısımla orta kısım arasına sol taraftaki sınıra yaslayarak ekleyelim. Ardından sağ taraftaki sınıra kadar ilerleme çubuğumuzu uzatalım.Ardından sağ alt köşedeki “Add New Constraint” kısmından soldan ve sağdan 20, yukarıdan ise 120 olacak şekilde “constraint” verelim.


Kodlayalım

Öncelikle, eklediğimiz Button ve Progress View elemanlarını outlet ve action türünden kodlayalım. Bunun için ViewController.swift sayfamıza geçelim.

@IBOutlet weak var progressView: UIProgressView!
@IBAction func startProgress() { }

Outlet türünden tanımladığımız progressView, viewDidLoad fonksiyonunun üstüne eklenecek ve Action türünden tanımladığımız startProgress ise viewDidLoad fonksiyonunun altına eklenecek.

stay in the loop

Subscribe for more inspiration.